Winnaar Foederer Talent Award 2019Valerie van Zuijlen wint met project Moonlight Foederer Talent Award 2019 en GLOW Eindhoven-project in Steentjeskerk

Winnaar Valerie Van Zuijlen Foederer Talent Award 2019 1076X1076 1

Valerie van Zuijlen (Ede, Gelderland) heeft de Foederer Talent Award 2019 gewonnen met haar project Moonlight. Valerie kwam als winnaar uit de bus na de pitch voor de vijfkoppige jury door de negen finalisten in het auditorium van The Student Hotel te Eindhoven. Het winnende project Moonlight krijgt een prominente plek op de hoofdroute van GLOW Eindhoven (9-16 november) 2019 in de Steentjeskerk.

De eerste prijs voor de 25-jarige Valerie bestaat verder uit een bedrag van 2.500 euro, plus een realisatiebudget van 25.000 euro voor de uitvoering van het GLOW-project.

Het juryoordeel

Onder leiding van juryvoorzitter en CEO van Crowe Foederer Johan Daams had de jury er een flinke dobber aan, want het niveau van alle negen finalisten was zonder uitzondering hoog. Daarom is er ook voor gekozen om nog twee uitmuntende projecten en talenten in het zonnetje te zetten. Mitosis van Studio Ricky van Broekhoven en Transience Machine van Studio Nando (Nando Dolleman) waren voor de jury van dusdanige kwaliteit, dat de organisatie van GLOW Eindhoven een plek op de hoofdroute 2019 ervoor gaat zoeken.

Winnaar Valerie Van Zuijlen Foederer Talent Award 2019 1076X1076 2

Die plek is er dus sowieso voor winnaar Valerie van de Foederer Talent Award 2019. Ronald Ramakers (directeur GLOW Eindhoven) reikte haar de cheque uit, ook namens zijn jurycollega’s Tom Weerts (productiemanager GLOW Eindhoven), Fancy van de Vorst (manager investment Brainport Development en beleidsadviseur gemeente Eindhoven) en Annemarie van Eekeren (manager presentatie en collectie NEMO), die werden bijgestaan door presentator en juryadviseur Frank Stroeken (directeur/eigenaar Holland Art Group).

Het juryteam beoordeelde de pitches van de negen finalisten op diverse aspecten. Uitgangspunt diende te zijn dat hun concepten voldeden aan het GLOW Eindhoven 2019-thema ‘Living Colors’, voor een lichtkunstwerk in de dit jaar honderdjarige Eindhovense Steentjeskerk. Verder lette de jury op originaliteit en algemene beeldende kwaliteit van concept en techniek, op toegankelijkheid voor een groot publiek, en op de realistische begroting en de haalbaarheid van de productie.

De overige finalisten voor de Foederer Talent Award 2019 waren Bas Peeters, Lotte van den Broek, Noortje van den Eijnde en Toon Rooijmans, Ontwerpduo, Studio Krom, Verkerk-de Wild en Jansen.

Winnaar Valerie Van Zuijlen Foederer Talent Award 2019 1076X1076 3

Bijzondere winst

Valerie krijgt niet alleen een mooi realisatiebudget om haar moonbounce-project Moonlight te laten schitteren tijdens GLOW Eindhoven, één van de drukstbezochte evenementen van Nederland. Moonlight is, in samenwerking met Jan van Muijlwijk en Harry Keizer van nationaal monument radiotelescoop Dwingeloo, letterlijk een buitenaardse lichtshow. Er wordt namelijk geluid naar de maan gestuurd dat als licht terugkomt in de Steentjeskerk.

Haar carrière zal er zeker ook wel bij varen, zo blijkt uit positieve ervaringen van de winnaars van voorgaande jaren die zich ontwikkelen als lichtdesigners. Eerdere deelnemers én winnaars exposeren inmiddels over de gehele wereld en worden weer door GLOW Eindhoven actief gestimuleerd én gevraagd om een bijdrage.

Lees hier het volledige persbericht.

Nieuws over Talentenfonds