Topsport & Crowe

Olympisch kampioen Ferry Weertman:
De beste versie van jezelf zijn

Uitblinken op een mondiaal podium, talenten optimaal ontwikkelen, het beste uit jezelf en je team halen. Er zijn interessante parallellen te trekken tussen de topsportwereld en Crowe haar tak van sport. Daarom is olympisch kampioene Lidewij Welten sinds kort het boegbeeld van de arbeidsmarktcampagne. Het nieuwe gezicht in de communicatie naar zakelijke relaties is zwemmer Ferry Weertman. De meervoudig medaillewinnaar en kampioen van de spelen in Rio de Janeiro op de 10 kilometer open water stelt zich in deze Nuance graag voor.

Ellebogenwerk

Eindhoven is de thuisbasis van de zwemmer die al zijn hele leven met water in de weer is. Hij wordt er gecoacht door gelouterd kampioenenmaker Marcel Wouda en woont er samen met Ranomi Kromowidjojo. Inderdaad, de drievoudig winnares van olympisch goud. Met zo veel expertise om zich heen, in combinatie met een ijzeren discipline, focus op één zwemafstand en een uitgekiend trainingsschema, heeft Ferry de winnende strategie ontwikkeld. Een tipje van de sluier wil hij wel oplichten. Tijdens wedstrijden ligt Ferry een kleine twee uur in het water. In tegenstelling tot de kortebaanzwemmers is zijn start niet doorslaggevend. “Sterker nog, ik kies ervoor om niet meteen in de kop mee te doen, want dan loop je het risico om na een kilometer, bij de eerste boei, in het gedrang te komen. Op de Olympische Spelen doen 25 zwemmers mee, tijdens een Wereld Kampioenschap bijna 80. De ellebogen vliegen dan alle kanten op. Ik wacht daarom vaak een paar seconden voordat ik het water in ga.

Lange weg naar de top

Ferry is het voorbeeld van een sporter die een lange weg aflegde om op het hoogste niveau te komen. “Ik wilde altijd de beste zijn, maar zwom in mijn jeugd geen recordtijden zoals iemand als Pieter van den Hoogenband dat deed. Integendeel. Maar ik zorgde wel dat ik doelen stelde die, op dat punt in mijn carrière, het hoogst haalbaar waren. Nadat ik tijdens mijn allereerste NK 17e werd, was ik trots op het feit dat ik had deelgenomen en een persoonlijk record zwom. Vervolgens nam ik mezelf voor om het jaar erna bij de eerste vijf te eindigen om het jaar erop goud te kunnen winnen.” Zonder opofferingen geen resultaat. De ontelbare trainingsuren, gecombineerd met school, zorgden ervoor dat er het sociale leven van Ferry nogal sober was. “Je moet er wat voor over hebben”, aldus Ferry met een gevoel voor understatement.

Download hier het volledige interview met topsporter Ferry Weertman uit Nuance 20.