Vastgoedfondsen-header

VastgoedDe vastgoedmarkt is sinds 2014 weer behoorlijk in beweging. Nederlands vastgoed is erg in trek bij zowel Nederlandse als buitenlands beleggers. Traditionele beleggers zoals pensioenfondsen en Nederlandse verzekeraars en banken trekken zich echter wel steeds meer terug. De aantrekkelijke yields op Nederlands vastgoed en de verkoop door institutionele beleggers, heeft geleid tot een grote instroom van buitenlandse beleggers met buitenlands kapitaal. Mooie voorbeelden daarvan zijn de grote woningtransacties door Roundhill en Patrizia en de honger naar kantoren van een partij als Blackstone.

Ook op kleinere schaal is vastgoed weer aantrekkelijk. Middelgrote fondsen durven weer Nederlands vastgoed te kopen. Zelfs B- en C locaties vinden langzamerhand hun weg weer naar de Nederlandse beleggers. Daar is echter wel wat lef voor nodig en een daadkrachtige financiele sponsor. De traditionele banken houden immers nog steeds de hand op de knip, ondanks de gunstige voorwaarden waarop de banken kunnen inlenen. Dit betekent dat een verschuiving plaatsvindt van traditionele hypothecaire bankleningen naar andere vormen waarbij hybride vormen van financieren worden toegepast.

De financiele crisis heeft wel een behoorlijke invloed gehad op de regulering van de vastgoedmarkt. Op verschillende vlakken is de regelgeving aangepast en veelal stringenter geworden. Zelfs op gebieden waar een oplossing gevonden moest worden - zoals de transformatie van kantoorpanden naar woningen- zijn de regels eerder complexer geworden dan versoepeld. Ook de regulering voor vastgoedfondsen is - mede met de inwerkingtreding van de AIFMD richtlijn- strenger geworden. Daarbij speelt een aantal fiscale randvoorwaarden ook een belangrijke rol. Een mooi voorbeeld daarvan is recente jurisprudentie over de btw-vrijstelling voor het beheer van een vastgoedfonds.

Onze vastgoedspecialisten hebben een uitgebreid trackrecord in de vastgoedwereld. De specialisten staan beleggers en gebruikers bijvoorbeeld bij in het maken van de fiscale juiste keuzes, maar ook bij het zoeken van een passende financiering. Crowe biedt een full range aan diensten, waaronder:

  • Aan- en verkoopbegeleiding in brede zin
  • Assistentie bij het vinden van financiering
  • Fiscale begeleiding in de aankoop, verkoop en exploitatiefase
  • Compliance (fiscaal, regulatory, etc.)
  • Audit
  • Boekhouding

Indien u referenties wenst te ontvangen, dan kunt u hiervoor contact met ons opnemen.

Nieuws over Vastgoedfondsen