Nuance Amsterdam Website Pieter Van Meel
10 april 2019

Nuance 13: Interview Pieter van Meel Wild en Gevogelte

Midden in het Amsterdamse stadsdeel Oud-West ligt het Amsterdam Food Center, een groothandelsmarkt voor verse producten. Pieter van Meel Wild en Gevogelte is er gevestigd, gerund door Wijnand en Thomas van Meel, die het zeven jaar geleden overnamen toen hun vader overleed.

En dat ging van de ene dag op de andere.

Het is geen alledaags tafereel, daar voor de deur van een van de gebouwen van de groothandel op het Amsterdamse terrein: dode herten liggen er opgestapeld op pallets. Ze zijn afgeschoten bij de Oostvaardersplassen en wachten op verwerking bij Pieter van Meel Wild en Gevogelte. Vandaag zijn er zeventig gebracht, maar meestal zijn het er een stuk of twintig per dag. „We moeten nu dus even extra hard werken”, lacht Thomas van Meel. De herten zijn op de plek waar ze zijn ge - schoten al opengemaakt. „De jagers kunnen aan de ingewanden zien of het dier gezond is. De ingewanden laten ze liggen voor de vogels, vossen en andere dieren. Elk hert krijgt daar ter plekke een lootje waarop staat waar en hoe laat het geschoten is en door wie. Zo kunnen we later altijd achterhalen waar het vlees vandaan komt.” In totaal verwerkt het bedrijf 1.800 herten van de Oostvaardersplassen voor consumptie.

Beladen onderwerp

Vlees met een verhaal; Thomas houdt ervan. Het bedrijf levert veel aan restaurants en Thomas vindt het belangrijk dat zij het verhaal ook kennen en kunnen overbrengen op hun gasten. Daar besteedt hij veel aandacht aan. Zo krijgt een beladen onderwerp met de nodige publiciteit – herten worden afgeschoten – een positieve draai: „Dit is eerlijk vlees: de herten komen niet uit kleine stallen maar hebben in alle vrijheid rondgelopen. De provincie bepaalt hoeveel herten het gebied aan kan – 500 – en de rest moet worden afgeschoten. En het is zonde om dit goede vlees niet op de markt te brengen, toch?” Thomas werd benaderd door Staatsbosbeheer of hij de Oostvaardersplassenherten wilde afnemen; Pieter van Meel Wild en Gevogelte is één van de weinige bedrijven in Nederland die dergelijke aantallen zou kunnen verwerken.

U kunt hier het volledige interview met Pieter van Meel Wild en Gevogelte online lezen. Veel leesplezier.

Ook een exemplaar van de Nuance #13 ontvangen? Mail naar nuance@crowefoederer.nl.