Cantusviscous
10 oktober 2019

Foederer Talent Award; Mark IJzerman

Ben je benieuwd naar het mysterie van de maan en het buitenaardse? Dan moet je zeker naar de Steentjeskerk tijdens GLOW Eindhoven. Mark en Valerie bundelen hun krachten voor het Moonlight project. We stellen Mark IJzerman graag aan je voor

Even voorstellen, wie is Mark IJzerman?

Als kunstenaar maak ik installaties en sta ik op de planken met audiovisuele performances. Ook geef ik les aan de HKU bij de faculteit Muziek & Technologie. Als ontwerper werk ik soms mee aan innovatieve toepassingen waarbij geluid en interactie centraal staan.

Wat is jouw specialiteit?

Ik heb een achtergrond in geluid en geluidskunst, maar ben vooral geïnteresseerd in hoe je meerdere zintuigen samen kunt laten werken. Dit kan bijvoorbeeld door de invloed van geluid op het visuele, en de relatie tussen geluid en smaak.

In mijn audiovisuele projecten werk ik bijvoorbeeld veel met beeld dat reageert op geluid. Ik heb projecten gedaan waarbij we de smaak van koffie veranderden door verschillende geluiden af te spelen. En een project waarbij de aanraking tussen twee mensen verklankt wordt. Mijn kennis is van vrij sterke technologische aard. Dat is krachtig want dan weet je wat er mogelijk is en kan je allerlei nieuwe kunstvormen realiseren.

In de afgelopen twee jaar is mijn interesse meer verschoven naar hoe we ons tot onze ecologie en plek in het universum verhouden. We leven in een tijd met enorme klimaatproblematiek en dat kan ik niet langer negeren in mijn werk. Ik probeer fricties te visualiseren of te verklanken.

Waar kennen we jou van?

Je kunt me kennen van mijn audiovisuele werken op mediakunst-festivals in binnen- en buitenland. In 2011 en 2012 heb ik meegewerkt aan het lichtkunstwerk van de TU Eindhoven tijdens GLOW. De installatie ‘’Brainpulse’’ in 2011 was vooral erg uniek. Het complete gebouw van de TU/e was een brein geworden waar men door te flitsen met hun camera een synaps konden laten ontstaan. Wanneer twee synapsen bij elkaar kwamen ontstond een pulserend effect. Dat was heel gaaf om aan mee te werken! Dit was trouwens ook een van de eerste projecten waar ik aan mee mocht werken na mijn studie. Echt te gek!

Wat is jouw aandeel in het Moonlight project van Valerie van Zuijlen?

Vanaf het begin heeft Valerie iedereen die aan het project mee werkt als mede-maker bestempeld. We hebben interessante brainstormsessies via Skype om te kijken hoe we deze installatie nog toffer kunnen maken. Een deel is meedenken over de uitwerking van Valeries idee! Daarnaast maak ik de compositie en denken we met z'n allen na over hoe het een goed geheel gaat worden.

In de briefing van Valerie werd duidelijk dat mijn geluidskunst van de maan gebounced zou worden. Dit gebeurt natuurlijk niet elke dag. Voor mij een reden om onderdeel te worden van het team.

Hoe heb je Valerie ontmoet?

Valerie en ik zaten in 2017 allebei in een programma van het mediakunstarchief LIMA in Amsterdam. Die avond zagen we elkaars werk en zijn we elkaar blijven volgen ook al hadden we elkaar niet gesproken. Valerie had mijn werk onthouden en stuurde me een bericht omdat ze dacht dat mijn smaak en esthetiek zouden passen bij het Moonlight project. En daarin heeft ze gelijk.

Wat kunnen we verwachten tijdens GLOW Eindhoven?

Een kerk als groot organisme wat door middel van licht en geluid communiceert met de maan. Heldere klanken die terug komen als krakerige klanken. Lichtstralen die gebroken en onderbroken worden. Een moment om het mysterie van de maan en de technologische stappen die de mens heeft gedaan om het buitenaardse te begrijpen en te vieren!

Waar kijk je het meeste naar uit?

Ik kijk uit om naar Dwingeloo Radiotelescoop te gaan bij Harry en Jan, voor het bouncen van mijn geluiden op de maan en om de radiotelescoop in werking te zien! Maar ik kijk vooral uit naar hoe het allemaal samen gaat komen in “Moonlight” in de Steentjeskerk in Eindhoven.