Nuance Website Knipscheer
10 april 2019

Nuance 13: Interview met René Knipscheer

Het hoofdkantoor van Knipscheer Infrastructuur op één van de uitgestrekte bedrijventerreinen in Almere is een no-nonsense pand.

De berg betonafval in opslagvakken erachter – afkomstig van projecten van het grond- en wegwerkbedrijf – wacht op vermaling tot granulaat, dat weer als grondstof wordt gebruikt. Het bedrijf doet infrastructurele projecten en heeft ook divisies voor civiele betonbouw en railinfrastructuur.

Het kantoor van directeur-eigenaar René Knipscheer is een kantoor zonder opsmuk, gewoon een functioneel kantoor. Dat past ook bij hem, zal hij later vertellen. „Iedereen is even belangrijk hier. Ik zeg intern wel eens gekscherend dat ik best wil ruilen als iemand denkt dat hij deze functie beter kan vervullen. Dan word ik wel projectleider. En in zekere zin meen ik dat ook, want we doen het hier samen. Als we bijvoorbeeld een nieuwe machine moeten kopen – en dat zijn forse investeringen – doe ik dat echt niet zonder de machinist. Hij moet er immers mee werken en weet waaraan zo’n voertuig moet voldoen. Hij is minstens zo belangrijk.” Het is duidelijk: René Knipscheer hecht veel waarde aan een goede sfeer binnen zijn bedrijf. „We besteden hier een groot deel van onze tijd, dus moet je ervoor zorgen dat het hier prettig is. Iedereen heeft zijn of haar eigen verantwoordelijkheid, we kijken niet bij elkaar op de vingers. Iedereen moet hier met plezier werken.”

Broekie

René vertelt dat hij dat belang nog niet zo helder zag toen hij als broekie het bedrijf binnenstapte. Hij was toen vooral bezig met ‘werk verzetten’, zoals hij het zelf noemt. En hij was inderdaad nog een ‘broekie’ toen hij het familiebedrijf overnam. „Het was nooit mijn intentie om het bedrijf van mijn vader over te nemen, en hij heeft me ook nooit gepusht. Zo’n vader wilde hij niet zijn. Ik studeerde civiele techniek aan de TU Delft en vond dat wat mijn pa deed eigenlijk best leuk. Maar mijn vader vond dat ik beter een ingenieursbureau kon beginnen. Hij benadrukte dat infraprojecten worden aanbesteed, waardoor het altijd om een scherpe prijs gaat. Bovendien hebben infraprojecten het risico dat ze duurder uitvallen. Die onzekerheden gunde hij mij niet.

U kunt hier het volledige interview met René Knipscheeronline lezen. Veel leesplezier.

Ook een exemplaar van de Nuance #13 ontvangen? Mail naar nuance@crowefoederer.nl.