Nuance Amsterdam Website Kingsma
10 april 2019

Nuance 13: Interview Anita Kingma - TrapXpress

Tijdens het gesprek met Anita Kingma, HR-manager van TrapXpress in Zwolle, kloppen achtereenvolgens een timmerman, de directeur en een monteur aan.

Ieder met z’n eigen verhaal. Drie keer is het luchtig en amicaal. Dit wordt geen interview met een kille personeelsfunctionaris over beoordelingsgesprekken en salarisschalen, zoveel is duidelijk.

Het is een vooroordeel dat meteen maar moet worden rechtgezet: het idee van een hr-manager die koeltjes de verzoeken om loonsverhoging wegwuift en zich graag bedient van termen als ‘downsizen’, ‘efficiency’ en ‘nieuwe financiële realiteit’. Een collega die je eigenlijk alleen tegenover je ziet bij een slechtnieuwsgesprek. Al vroeg in het gesprek gaat het gelukkig over open communicatie, inlevingsvermogen en passie voor je vak. Toch kan Kingma over slechtnieuwsgesprekken meepraten. „Het hoort bij mijn werk en ik ben getraind om dat soort gesprekken te voeren, wat niet wil zeggen dat het eenvoudig is. Ik heb acht jaar als hr-functionaris gewerkt bij DA Retailgroep, de bekende keten van drogisterijen. Daar heb ik kennisgemaakt met alle aspecten van het vak. DA had op zijn hoogtepunt 450 winkels in Nederland en België, maar kwam zoals bekend in een faillissement terecht, gelijktijdig met V&D. Daarna volgden een doorstart en een integratie met D.I.O. Drogisterijen. Die processen heb ik begeleid. Dus ook de moeilijke ontslaggesprekken met collega’s.”

Don’t shoot the messenger

Hoe vertel je iemand dat hij zijn baan verliest? Iemand met wie je misschien jarenlang hebt samengewerkt? „Iedereen gaat daar op zijn eigen manier mee om,” zegt Kingma. „De een ziet het aankomen, de ander absoluut niet. Ook op financieel vlak kan de impact voor de een forser zijn dan voor de ander. Een oudere medewerker met een schrijnende privé-situatie kan een financiële klap vaak moeilijk incasseren. Dan kun je in zo’n gesprek natuurlijk te maken krijgen met heftige emoties.

U kunt hier het volledige interview met Anita Kingma van TrapXpress online lezen. Veel leesplezier.

Ook een exemplaar van de Nuance #13 ontvangen? Mail naar nuance@crowefoederer.nl.