Nuance Harm Jan Dedden Website
22 januari 2019

Nuance 12: Interview met Harm Jan Dedden - You're Unlimited

„Ze had altijd de drive om door te gaan, ondanks de vele tegenslagen in haar leven. Voor Stephanie was het glas halfvol. Feel free for less; dat was de slogan voor haar bedrijfje You’re Unlimited. En dat was precies wat ze anderen in een rolstoel wilde laten ervaren: vrijheid voor weinig. Nu ze er niet meer is, wil ik haar gedachtegoed voortzetten.”

In één adem vertelt Harm Jan Dedden (41) wat zijn liefde Stephanie Hollanders overkwam. Een verhaal over hoe het leven in één klap definitief verandert, maar ook over doorzettingsvermogen en kracht. En over verdriet. In maart van dit jaar overleed Stephanie, op 43-jarige leeftijd. „We waren 12,5 jaar samen. Ik heb haar langer zittend dan staand gekend.”

Harm Jan ontmoette Stephanie voor het eerst tijdens een zeiltripje in Loosdrecht. Een levenslustige vrouw, die van reizen hield en een passie had voor flamenco dansen.

„Toen ik haar leerde kennen, werkte ze in de horeca. Hierdoor zagen we elkaar weinig in het weekend. Stephanie wilde graag docent geschiedenis worden en besloot om een deeltijdstudie te volgen.

In vier jaar tijd rondde ze die af en vond ze een baan op een school in Zeewolde. Hier, vanaf Utrecht, zo’n drie kwartier rijden.” Elke dag ging Stephanie enthousiast naar haar werk, tot in januari 2011 het noodlot toesloeg. „Ik ontving het telefoontje dat je nooit hoopt te krijgen.”

Klap

Het was die ochtend glad. Stephanie raakte met haar auto op de verkeerde helft van de weg en kwam in een botsing terecht met fatale gevolgen. Ze brak haar rug en had een dwarslaesie. Een half jaar lang zat ze intern bij een revalidatiecentrum om alles waar je normaal niet over nadenkt opnieuw te leren. „Vanuit je rolstoel een deur openen, bijvoorbeeld”, licht Harm Jan toe. „Stephanie was natuurlijk zwaar aangedaan. Niet alleen lichamelijk, ook mentaal is dit een klap die je niet zomaar te boven komt. Je gaat lopend van huis en je komt nooit meer zo terug. En ook voor mij veranderde er veel, niets was meer vanzelfsprekend en alle spontaniteit viel weg.
Toch vonden we daar een goede modus in, het maakte onze relatie intenser. Dat kwam zeker dankzij haar enorme drive om altijd iets van het leven te blijven maken. Daardoor werd het voor mij ook draaglijker.” Stephanie werkte nog een jaar als docent, maar de condities op haar werk veranderden en ze besloot te stoppen. „Ze wilde wel wat blijven doen: dat is wie Stephanie was. Ze kwam op het idee om voor zichzelf te beginnen. Ze was altijd al bezig met mode, wilde er leuk uitzien, en het viel haar op dat er weinig trendy kleding te koop was voor vrouwen in een rolstoel.
Waarom ga ik die zelf niet ontwikkelen, bedacht ze. Dat heeft ze gedaan, met hulp van een ontwerper.”

U kunt hier het volledige interview met Harm Jan Dedden van You're Unlimited online lezen. Veel leesplezier.

Ook een exemplaar van de Nuance #12 ontvangen? Mail naar nuance@crowefoederer.nl.