De Maanmannetjes Website
03 oktober 2019

Foederer Talent Award; interview met de maanmannetjes

In aanloop naar GLOW Eindhoven 2019 praten we met ''de maanmannetjes''. Dat is hoe Valerie, winnares van de Foederer Talent Award 2019, Harry Keizer en Jan van Muijlwijk noemt. Hoe hebben ze elkaar ontmoet, hoe ziet deze bijzondere samenwerking eruit en wat kunnen we verwachten van het Moonlight project? U leest het hier.

Wie zijn Jan & Harry?

Harry

Ik ben geboren in Nijverdal aan de Twentse kant van de Regge, dus Tukker. Ik had al op vroege leeftijd interesse in alles wat met radiotechniek te maken had. Die interesse resulteerde in het volgen van de NERG opleiding Electro Technicus aan de bedrijfsschool van wat toen Holland Signaal in Hengelo. Het vroegere Holland Signaal, nu Thales, ontwerpt en fabriceert zeer complexe Radar systemen voor o.a. de Koninklijke Marine.

Al vroeg tijdens mijn carrière werd ik gevraagd om een RF groep in een micro-elektronica lab mede op te richten. Hierin kon ik mij volledig storten op Hoog Frequent specialisme, wat tevens mijn hobby was. Ik heb examen gedaan in Utrecht om een zendmachtiging te halen en ben sinds 1978 gelicenseerd radiozendamateur met callsign PE1CHQ. Mijn werk was zo gezegd mijn hobby!

Ik heb twee kinderen Nathalie en Steven die respectievelijk in Rotterdam en Amsterdam wonen waar ik zeer trots op ben. Woon zelf alweer 14 jaar in Vaassen op de Veluwe in een prachtige omgeving waar ik als natuurfotograaf genoeg ruimte heb om ook deze passie vorm te geven. Daarnaast ben ik een gigantische muziek liefhebber, variërend van Bach tot Metallica en maak zelf ook wat noise met diverse gitaren.

Ik ben nog steeds actief als radiozendamateur met een 4,5m schotel antenne waarmee ik ook thuis aan EME (Earth Moon Earth communicatie) doe. EME is het maken van verbindingen met andere gelicenseerde radiozendamateurs over de hele wereld met de maan als passieve reflector.

Dit is technisch gezien een flinke uitdaging en juist daarom doe ik het!

Jan

Ik ben Jan van Muijlwijk. Geboren in 1958. Radiozendamateur sinds 1978. Betrokken bij Dwingeloo/CAMRAS sinds het allereerste begin in 2004. Sinds 2006 zelf actief via moonbounce. Met mijn 3m schotel in mijn achtertuin maak ik radioverbindingen via de maan. De maan gebruik ik dus als passieve reflector. Van de ca. 3 miljoen radiozendamateurs op de wereld zijn er maar een paar duizend die zich met moonbounce bezighouden. Het wordt wel gezien als de ultieme uitdaging voor de radiozendamateur. Het is bijzonder moeilijk omdat de verzwakking op het pad aarde – maan – aarde bijzonder groot is.

In een getal: 1.000.000.000.000.000.000.000.000.000 x 😊

Wat doen jullie in het dagelijks leven?

Harry

Ik ben als vrijwillig fotograaf verbonden aan stichting IJsselhoeven. Stichting IJsselhoeven heeft als missie het in stand houden van zogenaamde IJsselhoeven. Dat doen ze middels advies, workshops en andere vormen van voorlichting en subsidie aanvragen. Daarnaast oefen ik mijn grote passie voor RF techniek uit in Dwingeloo bij de stichting Camras.

Naast operator op de 25meter schotel, dat een Rijksmonument is, ben ik sterk geïnteresseerd in Radio Astronomie. En het SETI onderzoek naar buitenaardse intelligentie (SETI: Search for Extra Terrestrial Intelligence) waarbij ik een werkgroep leid samen met collega Marc.

Jan

Ik ben geluidsspecialist bij de gemeente Veendam. Dat wil zeggen dat ik me bezighoud met het meten van de geluidssterkte (decibellen) van wegen, industrie, evenementen, burengerucht, etc.

Ik ben vooral gespecialiseerd in laagfrequent geluid. Dat staat tegenwoordig erg in de belangstelling. Daarnaast heb ik als belangrijkste hobby radio, maar ik zing ook in een succesvol mannenkoor en ik hou me bezig met vleermuizen (vooral hun ultrasone geluid boeit me mateloos).

Wat doen jullie in Dwingeloo?

Harry

Teveel om op te noemen! We nemen deel aan Art projecten. We hebben een zendlicentie in Dwingeloo (PI9CAM club callsign). Verder geven we rondleidingen tijdens allerlei events en maak daarvan regelmatig foto’s voor de Camras website.

Jan

Als technicus help ik mee in een team dat zich bezig houdt met het installeren van nieuwe apparatuur en eventueel reparatie daarvan. Verder werken we mee aan educatieve events in het kader van outreach en varieert van basisscholen tot vwo studenten. Dit om techniek en met name astronomie populair te maken.

Dit doen we samen met collega-vrijwilligers die soms werkzaam zijn als professioneel radioastronoom bij Astron. Astron is formeel de eigenaar van ‘onze’ schotel en is het instituut voor onderzoek op het vlak van radioastronomie in Nederland en ver daarbuiten.

Hoe hebben jullie Valerie van Zuijlen ontmoet?

Harry

Via clubstation van Stanford University US. En van het één komt het ander zeker met collega Jan en mijzelf als enthousiastelingen. Wij zijn altijd open minded en nieuwsgierig.

Jan

Valerie had in de Verenigde Staten bij de Stanford Universiteit kennisgemaakt met het fenomeen moonbounce. Er is daar een clubstation met een 6m schotel. Ze stuurde ons een mailtje en van het één kwam het ander.

Wat betekent het project Moonlight van Valerie voor jullie?

Harry

Moonlight is een geweldig project waarbij verschillende invalshoeken mooi samen smelten en het is een voorrecht om deel uit te maken van het team! Komt nog bij dat Valerie een zeer bevlogen en zeer sympathieke collega is. Tijdens de vele brainstorm sessies via Skype vliegen de vonken er spreekwoordelijk vanaf en symbiose is het sleutelwoord. Kortom een project wat energie geeft!

Jan

Valerie is de 14e kunstenaar waar we in Dwingeloo mee samenwerken. Toch brengt zij weer een volstrekt nieuw aspect in! Moonbounce dat leidt tot een lichtshow. Dat is nog nooit vertoond!

Kunstenaars zijn creatieve en enthousiaste mensen en dat geldt zeker voor Valerie. Via dit soort projecten kunnen wij de wereld laten weten wat voor volstrekt uniek monument we in Nederland hebben en wat voor prachtige dingen we ermee kunnen doen. Kortom een win-win.

Wat kunnen we verwachten tijdens GLOW?

Harry

Een geweldige buitenaardse beleving en een bijzondere samensmelting van kunst, inspiratie en techniek zoals nooit eerder uitgevoerd.

Jan

Spektakel, denk aan ruiserige en variërende geluiden (de maanecho’s) die omgezet worden in licht. Dat geheel gaat de Steentjeskerk vullen en het publiek in vervoering brengen.

Althans dat hopen we natuurlijk.

Wat hopen jullie te bereiken met het Moonlight project?

Harry

We hopen dat dit project een bijdrage levert aan een stukje bewustwording dat wij allen onderdeel zijn van het grote kosmische geheel en hoe kwetsbaar onze planeet is. Uiteraard hopen we dat vooral Valerie een zeer tevreden gevoel overhoudt en dat dit mooie project een opstapje mag zijn naar een nog uitdagender project! Valerie staat bij ons voorop maar het is een groot genoegen en eer dat onze stichting Camras die de radiotelescoop beheert met haar project mee mag doen.

Jan

Om te beginnen moet Valerie blij worden van het eindresultaat. Het is haar project. En natuurlijk hopen we dat het publiek het ook prachtig zal vinden. En voor ons in Dwingeloo is het weer een stukje naamsbekendheid. CAMRAS is een vrijwilligersorganisatie. We zijn niet commercieel. Het gaat ons alleen om de schotel.

Wat hopen jullie zelf nog te bereiken?

Harry

Dat onze SETI@Camras werkgroep als eerste buitenaardse intelligentie gaat ontdekken of daar een kleine bijdrage in mag leveren. Meer uitdagende state-of-the-art projecten met de Dwingeloo telescoop. En wellicht via planeet Venus een echo laten weerklinken in analogie met het moonbouncen. Maar ook dat we de kans krijgen in een groter art / tech netwerk te mogen meepraten met verschillende onderwerpen.

Jan

Tja.. Er zijn nog talloze technische uitdagingen die we op het lijstje hebben voor de schotel. Eén daarvan is EVE (earth – venus -earth). Het is mogelijk maar daarvoor moet nog wel wat gebeuren En het zou natuurlijk geweldig zijn als de schotel de eerste zou zijn die intelligent buitenaards leven ontdekt.

Als jullie naar de Maan zouden kunnen gaan, zouden jullie dat doen?

Harry

Jazeker, met alle soorten van genoegens. Alleen onder één voorwaarde dat Valerie en Jan ook mee gaan!

Jan

O ja, daar hoef ik geen seconde over na te denken. Ik zou daar weleens rond willen kijken!

Wat willen jullie verder nog kwijt?

Harry

We zijn super trots op Valerie allereerst! Zij is een ruwe diamant die zichzelf aan het slijpen is en een zeer groot talent die we moeten koesteren. Dat we met onze radiotelescoop vaker betrokken mogen worden met dit soort boeiende projecten!

Jan

Ik ben erg blij voor Valerie dat ze de Foederer Talent Award gewonnen heeft! En ik zie het ook een beetje als erkenning van de kunstzinnige waarde van een super technisch ding als de radiotelescoop