Getty Images 483789982
20 maart 2019

Factsheet - ondernemen in het buitenland

Transfer pricing gaat over prijzen voor goederen en diensten die groepsvennootschappen elkaar in rekening brengen. Deze prijzen dienen te worden bepaald en onderbouwd door het volgen van internationale complexe regels.

Deze regels en de toepassing ervan door bedrijven heeft de laatste jaren veel aandacht gekregen, zeker ook van de Belastingdienst. Voor het grootste deel vormt dit een ‘compliance verplichting’; erg belangrijk want:

  • de bewijslast kan worden omgedraaid;
  • mogelijke boetes zijn erg hoog; en
  • hoge (dubbele) belasting dreigt als er niet een deugdelijk transfer pricing beleid en/of documentatie is.

Het is daarnaast ook zaak om bij het voldoen aan deze verplichting te bekijken in hoeverre de belastingpositie van uw bedrijf kan worden geoptimaliseerd. Zijn er bijvoorbeeld verliezen in bepaalde landen? Zijn de belasting tarieven of de belastingregimes in de verschillende landen verschillend? Is het mogelijk om een bepaalde functie in het ene land danwel in het andere te plaatsen? Allemaal vragen die aandacht behoeven wanneer er een ‘optimaal transfer pricing beleid’ wordt ontwikkeld danwel een beleid dient te worden aangepast.

Wij bij Crowe Foederer hebben de specialisten die u op een praktische manier kunnen ondersteunen zowel bij compliance als voor planning opdrachten.

U kunt hier de volledige factsheet Transfer Pricing online lezen.

Wilt u meer weten over het onderwerp Transfer Pricing? Neem dan contact op met een van onze specialisten Bas Buytendijk via b.buytendijk@crowefoederer.nl of Wiecher Munting via w.munting@crowefoederer.nl.