Nuance Pietervd Leegte Website
20 december 2018

Nuance 12: Interview met Pieter van der Leegte - VDL Groep

Als derde generatie in een succesvol familiebedrijf als VDL Groep heb je de grote schoenen van voorgangers te vullen. Dat weet Pieter van der Leegte als (klein-)zoon als geen ander.

Nuance praat met hem op de vijfde directie-etage van het VDL-hoofdkantoor, dat pal aan de A2 een prachtig uitzicht biedt over de Brainportregio Eindhoven. Stadgenoot Hurks Bouw en het Helmondse familiebedrijf Kuijpers, van Zakenvrouw van het Jaar 2018 Aukje Kuypers, zijn het pand aan het uitbreiden, laat Pieter zien, om gelijke tred te houden met de ontwikkeling van de bedrijvengroep.

Pieter woonde in zijn jeugd in het Eindhovense stadsdeel Tongelre: „Allebei mijn ouders komen daar vandaan. En in het familiebedrijf groeide ik vanzelfsprekend op. Niet verplicht, maar natuurlijk had mijn vader voor ogen dat de kinderen in de zaak kwamen.” Hij vertelt energiek over zijn werk. Hij haalt echter ook de nodige energie uit zijn ‘bijbaan’: „Ik ben commissaris bij FC Eindhoven waarvan VDL Groep hoofdsponsor is. Is het mijn leukste bijbaan? Nou, niet altijd; als het goed gaat wel, niet als het minder gaat, dan wordt er gemopperd. Zo zit de wereld in elkaar. Als commissaris zit je op afstand maar ik ben wel direct betrokken.”

Hij is ook bezig met plannen voor het complex rond FC Eindhoven: ,,Een vitaliteitscentrum, te combineren met bedrijfsruimtes voor startups op sportgebied. Het centrum zou preventieve en behandelende zorg moeten bieden, voor diverse bedrijven en de sport in de omgeving, zodat mensen niet lang uit de running zijn. Of dat centrum lukt is nog een ding.”

Ondersteunen

Als lid van de hoofddirectie werkt Pieter samen met zijn zus Jennifer (P&O), broer Willem (president-directeur, algemene zaken) en Jan Mooren (VDL Nedcar), Theo Toussaint (Bussen) en Paul van Vroonhoven (CFO): „Ik ben verantwoordelijk voor inkoop- en verkoopcoördinatie, bouwzaken en vastgoed. Een behoorlijke portefeuille, ja, maar gelukkig beschikken wij over vele deskundige medewerkers en er zitten hele goede mensen onder. In het
verleden hadden we als hoofddirectieleden bij VDL ook bedrijven onder ons om ze te ondersteunen. Daar zitten nu twaalf goede adjunct-directeuren op om de boel strak en kort aan te sturen en te ondersteunen. Zo krijgen de dochtermaatschappijen meer aandacht, en steun als ze het wat moeilijker hebben. Dat werkt.

U kunt hier het volledige interview met Pieter van der Leegte online lezen. Veel leesplezier.

Ook een exemplaar van de Nuance #12 ontvangen? Mail naar nuance@crowefoederer.nl.