Nuance Joost Tenback Website
20 december 2018

Nuance 12: Interview met Joost Tenback

Joost Tenback, eigenaar van Tenback Projecten en Tenback Afbouw, houdt niet van half werk. Zijn motto ‘Wat je doet, moet je goed doen’ brengt hem steeds mooiere en grotere interieurprojecten.

Daar zet hij zijn tanden in, sámen met het team. Ook privé leidt zijn mentaliteit tot bijzondere, veelal sportieve prestaties. Nu alleen nog meer genieten van alles.

Zijn werk in de interieurbouw draait om creëren, mooie dingen maken. Iets wat er bij Tenback al van jongs af aan in zit. Lachend: „Volgens mijn moeder kreeg ik op mijn tweede een snoephamer en daarmee timmerde ik er al vrolijk op los. Het houten werkbankje dat ik toen gebruikte, staat nu hier op kantoor. Zo lang ik me kan herinneren was ik altijd aan het knutselen.” Niet zo vreemd als je weet wat de beroepen waren van de mannelijke familieleden aan zijn vaders kant. „Mijn opa had een timmerbedrijf, mijn ooms zijn architect en mijn vader was leraar handvaardigheid op een technische school. Ja, je kunt wel zeggen dat ik het met de paplepel ingegoten kreeg.” Toch werkte Tenback op jonge leeftijd niet alleen met zijn handen. Doordeweeks zat hij met zijn neus in de boeken voor zijn bedrijfskundige studie. Daarna ging hij aan het werk als projectmanager bij een afbouwbedrijf. Al snel had hij zo zijn eigen gedachten over de manier van werken.

‘Dat kan beter’

„Ik dacht: ‘Dat kan beter en leuker’. De bouw is een branche waar vroeger, en nu nog steeds, veel hiërarchie heerste. Het is niet voor niets dat er termen gehanteerd worden als boven- en onderaannemer. Ik hou juist van gelijkwaardigheid. Iedereen moet een gelijke bijdrage kunnen leveren. Natuurlijk moet wel iemand de leiding nemen, maar sámen creëer je iets bijzonders. Dat geldt niet alleen samen met medewerkers, maar ook met partnerbedrijven en je opdrachtgever.”

Met deze instelling is Tenback een vreemde eend in de bijt binnen zijn branche. „In de bouwwereld gaat het altijd weer over hoeveel vierkante meters iemand heeft weggezet of hoeveel euro’s er verdiend zijn. Ik vind dat we trotser moeten zijn op wát we gemaakt hebben. Dat we met meer respect en waardering met elkaar om moeten gaan.”

Hij realiseert zich dat hij een van de weinigen is. „Bij de NOA (Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven, red.) hebben we het er wel eens over, maar het staat niet op de agenda.

U kunt hier het volledige interview van Joost Tenback, eigenaar van Tenback Projecten en Tenback Afbouw, online lezen. Veel leesplezier.

Ook een exemplaar van de Nuance #12 ontvangen? Mail naar nuance@crowefoederer.nl.