Nuance Studieverenigingen Smeetskring en Asset Accounting en Finance
26 juni 2018

Nuance #10: Interview met studievereniging Smeetskring en Asset Accounting & Finance

Grijze maatpakken? Stoffig? Veel cijfers? Saai? Er zijn vast meer clichés te bedenken over de beroepsgroepen fiscale economie en recht en accountancy and finance.

Grijze maatpakken? Stoffig? Veel cijfers? Saai? Er zijn vast meer clichés te bedenken over de beroepsgroepen fiscale economie en recht en accountancy and finance. Wat leden van de studieverenigingen De Smeetskring en Asset Accounting & Finance van Tilburg University betreft, kloppen die niet. Althans, zij zien die clichés nauwelijks bevestigd. „Mijn ouders moesten lachen om mijn studiekeuze.”

Ze ogen wat rommelig, de burelen van studievereniging Smeetskring, vlak boven restaurant Esplanade op het terrein van de universiteit van Tilburg. Informeel ook, vanwege de huiskamersfeer en de gezellige ongeregeldheid die je normaal gesproken in een studentenhuis vindt. Maar dat laatste is slechts schijn. Cyrill Coenen (21), Anne-Sophie Otten (22), Femke de Boer (21) en Steven Stroo (23) nemen hun taak als bestuurder van een studievereniging heel serieus, zo blijkt tijdens hun gesprek met Nuance. Cyrill en Anne-Sophie zijn van Smeetskring en studeren Fiscale Economie, Femke en Steven zijn van Asset Accounting & Finance en studeren Accountancy. Het zijn studies met een ietwat stoffig imago misschien, maar voor alle vier is het een bewuste keuze geweest. En spijt daarvan, dat hebben ze geen van allen. Er is dan ook volop te doen, zo blijkt. Een uur lang gaat het over uitdagingen, een netwerk opbouwen, evenementen organiseren, bedrijven leren kennen, soft skills ontwikkelen en meer van dat soort zaken.

Natuurlijk, de clichés over hun studie en aanverwante beroepen kennen ze. „Ik snap die vooroordelen wel. Ik had ze vroeger ook”, bekent Femke. Hoe ze desondanks toch voor haar studie heeft gekozen? „Ik hou van cijfers en in dit vak kun je naar interessante klanten toe. Ik wist al snel dat ik accountancy wilde gaan studeren. En als je in de bedrijvenwereld zit, zie je dat die vooroordelen vaak helemaal niet kloppen.”

Steven: „Deze sector is heel veel in beweging. Over vijf of tien jaar kan die er heel anders uitzien. Dat maakt het interessant.” Anne-Sophie: „Mijn ouders moesten lachen om mijn studiekeuze. Ze zeiden: ‘Meen je dat? Het is zo specifiek’. Deze studie moet je liggen. Je moet er best veel voor doen.” Cyrill: „De wetgeving verandert elk jaar, je moet dus bijblijven met leren.” Voor veel studenten is de bedrijvenwereld nog een ver-van-mijn-bedshow; niet voor dit viertal. Als leden van een studievereniging hebben ze juist veel contact met het bedrijfsleven, de hele week lang. Dat gebeurt via (het organiseren van) zogenaamde recruitmentevenementen op de universiteit, maar ook door het bezoeken van studiegerelateerde congressen, business diners, master classes, excursies naar bedrijven en andere studiereizen.

Bovendien is het in deze sector gebruikelijk dat studenten een werkstudentschap doen, een soort stage dus. „Zo leer je onder andere de cultuur van een bedrijf kennen”, weet Anne-Sophie. Eén van de mooie vooruitzichten van deze studies is dat de kans op een baan heel groot is. Of zoals Femke het verwoordt: „Je moet het in accountancy wel heel slecht doen, wil je geen baan kunnen vinden.”

Bekijk hier het interview met studievereniging Smeetskring en Asset Accounting & Finance.