Nuance Marc Santegoeds Privacywet AVG
23 mei 2018

Nuance 09: Interview met Marc Santegoeds - Privacywet AVG

Vanaf eind mei wordt er op gehandhaafd: de privacywet die op Europese leest is geschoeid. De nieuwe regels zijn pittige materie, geen sinecure én niet vrijblijvend.

Dat klinkt dreigender dan nodig is; met een goede voorbereiding hoeft er niets aan de hand te zijn en wordt uw bedrijf er zelfs beter van.

Marc Santegoeds heeft een brede kijk als RA en RE, dus registeraccountant én register EDP-auditor. Bij Crowe Horwath Foederer is hij partner en de specialist in Business en IT-vraagstukken: „Zo kan ik makkelijk de brug vormen naar bedrijfsprocessen en de administratieve organisatie en dat vertalen naar automatiseringsoplossingen en –omgevingen. Ik help onze controleteams én adviseer klanten over kansen en risico’s.”

Marc duidt wat de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) doet: „Er verandert veel maar het Europese doel is met name bewustwording, bescherming en veiligheid creëren. Je ziet vaker bij wetswijzigingen, zoals per 1 januari 2016 de wet datalekken, dat ze niet echt leven, vooral in het MKB. Recente voorvallen, waarbij data verloren raakten, corrupt of gestolen werden, zijn de aanleiding voor de strakkere en vergaande regelgeving. De Europese wet dwingt dat af.”

BEETJE BANGMAKERIJ PRIVACYWET AVG

De regels raken bedrijven en instanties die met veel belangrijke en bijzondere persoonsgegevens te maken hebben: „Denk aan overheden, de zorg, maar ook de financiële sector, zoals wij. Je hebt al snel te maken met persoonsgegevens, zoals namen, telefoonnummers en e-mailadressen van relaties. Of denk aan de salarisgegevens van personeel. Zodra je die registreert, moet je voldoen aan de wet. Dat realiseert men zich nog niet goed.” De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) kan sancties opleggen: „Hoge boetes, of je staat morgen met je naam in de krant als je er niet aan voldoet.” Zonder te vergoelijken is het wel materie waar je alert op moet zijn, beaamt Marc: „Ik zie de AVG in een breder geheel. Het is een professionaliseringsslag voor bedrijven, ook om medewerkers mee te krijgen. Je bedrijf wordt er beter van. Je hebt informatie sneller boven water, beheerst beter de risico’s. Vertrouwen is goed, is de kern van bedrijven en samenwerking, maar je moet af en toe verder kijken en soms een spiegel voorhouden.

Data zijn en worden steeds belangrijker, en de hoeveelheid blijft groeien. Onze klanten halen er de informatie uit om hun klanten beter te begrijpen en hun bedrijf beter te laten presteren. De betrouwbaarheid van data valt of staat met een goede en veilige systeeminrichting, en het juiste gebruik ervan. Dat zijn twee zaken waar DGA’s van wakker liggen.

Lees hier het volledige interview met Marc Santegoeds over de privacywet AVG.