Advieswijzer: Auto zakelijk of prive
13 maart 2018

Advieswijzer: Auto zakelijk of privé

Ondernemers worstelen met de vraag: zet ik de auto op de zaak of houd ik hem liever privé? De advieswijzer Auto: zakelijk of privé zet een aantal regels voor u op een rij, zodat u makkelijker een keuze hierin kan maken.

Het is niet eenvoudig om te beoordelen wat voordeliger is: een auto op de zaak of in privé. De beoordeling is namelijk afhankelijk van een groot aantal factoren, zoals de hoogte van de afschrijvingen, de onderhoudskosten, de verzekeringskosten, de motorrijtuigenbelasting, eventuele financieringskosten, de CO2-uitstoot van de auto, het aantal in een jaar te rijden privé en zakelijke kilometers en de btw-gevolgen. Als u deze gegevens helder voor ogen zou hebben, kunt u berekenen wat het meest voordelig is. Over het algemeen zijn deze gegevens echter niet volledig bekend en zal van schattingen moeten worden uitgegaan. De werkelijkheid kan dan afwijken van de berekeningen.

Auto van de zaak

De auto van de zaak heeft een aantal voordelen:

  • Als de auto op de zaak wordt aangeschaft, dan worden de aanschaf- en alle overige autokosten betaald door uw onderneming.
  • U kunt de overige autokosten (denk aan bijvoorbeeld onderhoud, brandstof, verzekering, motorrijtuigenbelasting, maar ook financieringskosten, parkeerkosten en waskosten) aftrekken van de winst van uw onderneming en bovendien jaarlijks de afschrijving op de auto ten laste van de winst brengen.
  • De btw die u betaalt bij aanschaf, over onderhoud, brandstofkosten en andere gebruikskosten, kan door uw onderneming in aftrek worden gebracht. Dit kan alleen als uw onderneming btw-belaste prestaties verricht. Verricht uw onderneming ook btw vrijgestelde prestaties, dan zal geen aftrek van btw mogelijk zijn voor de verhouding vrijgestelde prestaties/totale prestaties.

Laat u inspireren door de advieswijzer "Auto zakelijk of privé". Wilt u meer informatie over het onderwerp of heeft u specifieke vragen over uw eigen situatie, neem dan contact op met onze specialist Maarten Arts.