Nuance Lande Group
18 december 2017

Nuance 08: Interview Familiebedrijf Lande Group

„Mijn vader leerde me: afspraak is afspraak en geef pas geld uit als je het hebt. Als je dat doet, kom je een heel eind.”

Het is diezelfde les die Sander van der Lande (65), CEO van Lande Group, nu aan zijn vier kinderen overbrengt. Als derde generatie nemen zij in de toekomst het succesvolle meubelbedrijf uit Schijndel over. „Je weet gewoon dat het goed komt.”

Het is een mooi beeld: in de showroom van Lande Group in Schijndel zit vader Sander samen met zijn vier kinderen op een van de vele designbanken in de ruimte. Ze poseren voor de fotograaf, grappen ondertussen met elkaar en geven de ander aanwijzingen. Een warm Brabants gezin, zo te zien.

Een gezin dat aan de vooravond staat van een belangrijke verandering: na ruim 25 jaar draagt Sander zijn bedrijf langzaam over aan zijn kinderen. Een fijne gedachte, vindt deze pater familias. „Je beheert iets, je hebt het uitgebouwd en nu draag je het over en hoop je dat ze met dezelfde gedachte verder gaan. Ik heb er alle vertrouwen in. Mijn kinderen hebben dezelfde drive en mentaliteit als ik. Het is toch een stukje eigen.”

Samen met zijn vrouw Noor heeft Sander drie zonen en één dochter: Floris (36), Maurits (35), Reinier (33) en Charlotte (27). „En alle vier zijn ze anders. Floris technisch, Maurits is commercieel, Reinier bedrijfskundig en Charlotte creatief. Het was dus niet moeilijk om de hoofdstukken in te vullen. Wel onder één belangrijke voorwaarde: de kinderen moeten het echt willen.”

Charlotte: „Ik weet nog goed dat pap ooit zei: ‘als je het alleen maar doet om de zaak in de familie te houden, dan lukt het nooit. Het moet echt vanuit jezelf komen, je moet het echt willen’.”

„Ja en je moet het niet alleen willen, maar ook kúnnen”, vult Reinier aan. „Je hebt immers een verantwoordelijkheid voor bijna tweehonderd medewerkers en hun gezinnen.”

Lees het volledige interview in de Nuance in de Nuance van Familiebedrijf Lande Group.