Nuance Marc Ubaghs
18 december 2017

Nuance 08 - Column Marc Ubaghs

Bei uns is alles größer und besser” was de eerste quote die mij over onze Oosterburen is bijgebleven. 

“Wir sind die besten” deed Louis van Gaal, verkerend in Duitse dienst, later nog eens stevig over. Die quotes verhullen amper enige mate van arrogantie en trots. De Duitsers hebben dan ook een hoop om trots op te zijn en niet alleen op voetbalgebied.

Het ‘Wirtschaftswunder’ staat stevig als een huis en is een katalysator van mondiale groei. “Duitsers hadden het nog nooit zó goed”, zei Angela Merkel vlak voor de Bondsdagverkiezingen. De Duitse economie is de krachtigste van Europa en de Europese economie en werkgelegenheid groeien momenteel sneller dan de Amerikaanse. Op korte termijn ziet het er goed uit. Lage rente, lage inflatie, stabilisering van de Eurozone en meer publieke investeringen helpen de Duitse economie in de komende jaren verder vooruit. Toch hebben de Duitsers ook de nodige uitdagingen, zoals op het gebied van de automobielindustrie, ongelijkheid tussen bevolkingsgroepen, het gebrek aan structurele hervormingen en een moeilijk houdbaar pensioenstelsel. Deze uitdagingen kunnen op middellange termijn het actuele Wirtschaftswunder ‘bremsen’.

Lees hier het volledige column van Marc Ubaghs. Heeft u na het lezen van het interview nog inhoudelijke vragen? Neem dan contact op met onze specialist Marc Ubaghs, hij helpt u graag verder.