Nuance Rendall Hofman
22 september 2017

Nuance 07 - Column Rendall Hofman

Honderdzesenvijftigmiljard euro, 156.000.000.000. Dat is het bedrag aan btw dat de Europese lidstaten per jaar mislopen.

Dat is ongeveer 15% van de totale btw opbrengst in de EU. Dat bedrag is ongeveer gelijk aan het totale budget van de EU voor 2018 en het bedrag dat Trump datzelfde jaar denkt te besparen. De verschillen aan btw-verliezen per land zijn enorm. Roemenië spoelt bijna 40% van de potentiële btw-afdracht door het putje. Nederland doet het met 5% btw-verlies best goed. 

In het huidige tijdperk van verregaande digitalisering en automatisering verbaast dit grote btw-lek mij enorm. Hoewel, er is een tweetal elementen dat elkaar tegenwerkt in de jacht op de belastingmiljarden. Aan de ene kant is het voor een ieder veel makkelijker om mee te doen aan de wereldwijde handel. De opkomst van platforms als Airbnb, eBay en Amazon zijn daar debet aan. Ook wel ‘de deeleconomie’ genoemd. Iedereen kan een kamer verhuren of een betalende bijrijder meenemen en ondernemer worden. Dat betekent ook dat er veel prestaties zijn die onder de radar van de nationale autoriteiten blijven.

Lees hier de volledige column van Rendall Hofman.