Nuance Johan Vlassak
22 september 2017

Nuance 07 - Column Johan Vlassak

Wie kent het verhaal inmiddels niet; Jan Terlouw die ons nogmaals duidelijk maakt dat het tijd wordt om vertrouwen in elkaar te hebben.

Tjeu Blommaert schreef in 2013 een boek met als titel ‘Vertrouwen als bron van Winst’. Behavioral Finance boeit mij al jaren. Ik raak hierover ook nooit uitgeleerd en vanuit mijn vorige baan weet ik hoe belangrijk vertrouwen is.

‘Hoezo vertrouwen?’ vraag ik me echter de laatste tijd wel eens af. Nog nooit heb ik zo vaak ondernemers op vergevorderde leeftijd ontmoet, die er nu pas over denken de bedrijfsopvolging te gaan regelen. ‘Veel te laat’, zeg ik dan. Waarom zo lang gewacht? Hebben ze geen vertrouwen in hun kinderen? Hoe mooi kan het zijn een familiebedrijf voort te zetten? Waarom behoort opvolging ook tot je strategie? Het familiebedrijf is een symbiose van eigendom, zeggenschap (bezit en macht) en familie, ook wel de drie-eenheid. Dit zijn belangrijke organiserende principes binnen families, vooral in die situaties waarbij het doel is om het familievermogen al dan niet in combinatie met het bedrijf als een collectief vermogen intact te houden.

Lees hier het volledige column van Johan Vlassak.