Nuance Column Johan Daams
07 maart 2017

Nuance 05 - Voorwoord Johan Daams

Enkele jaren geleden hebben wij Stichting Foederer Talentenfonds opgezet, met als doel kunst- en cultuurtalenten te ondersteunen.

Tijdens de recessie zijn kansen voor (on)bekendere kunstenaars fors afgenomen: minder subsidies, een terugtrekkende overheid en afname van sponsoring lieten al vrij snel hun sporen achter in deze sector. Er zijn maar heel weinig kunstenaars die kunnen leven van hun werk. Het uitblijven van financiële erkenning van hun passie zorgt er vaak voor dat kunstenaars na een paar jaar kiezen voor een andere, 'verstandige' baan. Het werk wordt hobby. Nu ben ik een groot voorstander van marktwerking en de economische gevolgen ervan. En zeker geen voorstander van het ontmoedigen van het ondernemerschap met subsidies. Maar zonder een bepaalde mate van ondersteuning en prikkelen van jonge kunstenaars is er ook geen reële slagingskans voor deze talenten. De markt krijgt dus geen kans en dit heeft ons in ieder geval geprikkeld om onbekende talentvolle kunstenaars te ondersteunen.

Dit doen we met name via de Foederer Talent Award. Een jaarlijkse prijs, uitgereikt door een vakjury tijdens het lichtfestival GLOW in Eindhoven, die bestaat uit een expositie in een gerenommeerd museum. Wat kun je nog meer wensen als podium om je talenten aan een breed publiek te laten zien? Deze Nuance geeft jullie inzage in onze activiteiten tijdens GLOW Eindhoven, en ook de winnares van de Foederer Talent Award 2016 vertelt haar verhaal. Er zijn nog heel veel talenten in onze omgeving zoals Elcke van Gorkum. Geef hen een kans en ze geven ons heel veel terug op cultureel gebied. Iets waar de meesten onder ons in meer of mindere mate van genieten. Zonder kunst en cultuur zouden we toch in een heel saaie wereld leven? Als kantoor willen wij dan ook ons steentje bijdragen om dit in stand te houden en ik hoop dat u daar prijs op stelt.

Artikelen Nuance 05: